Ergonomia w kuchni


Ergonomia to dziedzina wiedzy zajmująca się takim dostosowaniem otaczających nas przedmiotów, by ich użytkowanie było jak najmniej kłopotliwe i męczące. Ergonomia to ważne zagadnienie podczas projektowania biurowych foteli czy salonowej kanapy. Ma jednak zastosowanie również w kuchni. Co więcej, sami możemy starać się osiągnąć jak najlepsze z punktu widzenia ergonomii rezultaty. Wystarczy, że będziemy pamiętać o paru podstawowych zasadach.

Jednym z kluczowych zagadnień jest odpowiednie rozmieszczenie blatów i szafek. Każda kuchnia jest inna i ma innych użytkowników. Czasem z kuchni korzysta cała rodzina, czasem jedynie pojedyncza osoba. W każdym wypadku rozmieszczenie wyposażenia powinno być nieco inne. W przypadku kuchni, która jest często zatłoczona, dobrze jest pamiętać o pozostawieniu dużej, wolnej przestrzeni, tak by osoby przebywające w kuchni w tym samym czasie wzajemnie sobie nie przeszkadzały. Dobrym pomysłem jest także pozostawienie dużej odległości od lodówki do zlewozmywaka czy zmywarki. Dzięki temu osoba czyszcząca naczynia lub wkładająca je do zmywarki, nie będzie blokowała przejścia głodnym domownikom.

Równie istotnym zagadnieniem jest rozmieszczenie szafek i ich zagospodarowanie. Pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej wysokości podwieszanych szafek, tak by nie przeszkadzały one w przygotowywaniu posiłków, a jednocześnie, by sięgniecie ręką na najwyższą półkę było możliwe. W najtrudniej dostępnych szafkach – np. tych, do których musimy się schylać, umieśćmy najrzadziej używane sprzęty. Pomiędzy szafkami w wielu kuchniach znajduje się także zmywarka. Podczas ustalania miejsca na zmywarkę pamiętajmy o tym, które ręka jest naszą główną ręką – praworęcznym łatwiej będzie ułożyć naczynia w zmywarce znajdującej się po prawej stronie od zlewozmywaka, a leworęcznym na odwrót.

Brak komentarzy.

Zostaw komentarz