Użyteczne wyposażenie kuchenne


Nawet najlepsze kuchenne meble i sprzęt elektronicznych nie zastąpią najprostszych elementów kuchennego wyposażenia. Żadna perfekcyjna pani domu nie obejdzie się bez zestawu dobrze dobranych garnków, patelni czy rondli. To właśnie dzięki nim przygotujemy większość smacznych dań i od nich zależy, czy gotowanie będzie przyjemne i satysfakcjonujące czy pełne niepotrzebnych nerwów. W jaki sposób dobrać naczynia, aby służyły nam one jak najlepiej?

Przede wszystkim musimy kupować „z głową”. Wybierając się do hipermarketu czy sklepu z wyposażeniem kuchennym łatwo wpaść w szał zakupów i dojść do wniosku, że naszej kuchni potrzeba kilkunastu garnków, dziesięciu patelni i osobnego noża do każdego kolejnego produktu spożywczego. Prawda jest jednak zupełnie inna – w większości kuchni całkowicie wystarczające wyposażenie to trzy, cztery garnki, jedna lub dwie patelnie i cztery lub pięć noży o różnym zastosowaniu. Dobrym pomysłem jest zrobienie listy niezbędnych rzeczy przed wybraniem się do sklepu. Trzymając się listy unikniemy kupowania naczyń pod wpływem chwilowego wrażenia, będącego efektem marketingowych działań producentów.

Warto zwrócić uwagę również na rozmiar naczyń lub kupić naczynia jednego producenta. W ten sposób korzystanie z kolejnych garnków czy rondli będzie wygodniejsze, bo do różnych naczyń będziemy mogli dopasować te same pokrywki. W ten sposób zaoszczędzimy parę złotych i trochę miejsca w kuchennych szafkach. Równie dobrą metodą na ekonomiczne zagospodarowanie wnętrza szafek jest taki dobór garnków, aby mniejsze mieściły się w większych. Wówczas nie musimy stawiać naczyń obok siebie, ani jedne na drugich, bo wystarczy schować małe garnki do dużych.

Brak komentarzy.

Zostaw komentarz